Bahan-bahan:
500g ayam y sudah dipotong kecil n dibasuh bersih n ditos
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar holland (kuning)
2 1/2 inch kunyit hidup
1 inch halia
25-30 biji cili api kampung(klu nk lebih pedas tambahkan lgi)
sebatang serai (diketuk)
asam keping @ asam gelugor (size kecil)
sedikit minyak masak untuk menumis
segelas air
cili hijau dibuang biji
garam & gule secukup rasa + cukup rase jika perlu
Cara2:-
- Bawang putih + bawang merah + Kunyit hidup + halia + cili kampung + secubit garam di tumbuk sampai lebam dengan lesung hehehe..klu nk gune blender pon boleh tp kureng sedap la..
- Panaskan minyak masak..masukkan serai , pastu masukkan bahan y telah ditumbuk lumat, tumis dengan api y kecil....
- Bile da agak kekuningan (dlm 5min) masukan ayam
- Masukan segelas air..klu nk lebih kuah boleh lebihkan separuh gelas lagi & masukan asam keping..
- Tutup kuali tesebut..make sure api kecil...supaya ayam masak tp xhangus..
- Lebih kurang 10min kacau, masukkan sikit gule(kalu xnk pon ok) n tutup balik untuk lagi 5min.
- lepas 5min jangan tutup, kluakan asam keping..cube rase kalu dah ckup rase xyah tambah garam @ gule..klu xckup tambahla "ckup rase"..masukkan cili hijau masak lagi dlm 5min..
- Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas..nyum nyum..sgt sedap..serius..
No comments:
Post a Comment