Tuesday, 9 October 2012

Ayam Masak Ungkep

Assalamualaikum.....hari ni kt nk share satu resepi from my beloved mother in law..yaitu 'ayam masak "ungkep"...sharing is caring okeh..sharing resepi bole la...sharing hubby NO WAY men...hahahaha..okeh lets check it out..

Bahan-bahan:
500g ayam y sudah dipotong kecil n dibasuh bersih n ditos
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar holland (kuning)
2 1/2 inch kunyit hidup
1 inch halia 
25-30 biji cili api kampung(klu nk lebih pedas tambahkan lgi)
sebatang serai (diketuk)
asam keping @ asam gelugor (size kecil)
sedikit minyak masak untuk menumis
segelas air 
cili hijau dibuang biji
garam & gule secukup rasa + cukup rase jika perlu

Cara2:-
  1. Bawang putih + bawang merah + Kunyit hidup + halia + cili kampung + secubit garam di tumbuk sampai lebam dengan lesung hehehe..klu nk gune blender pon boleh tp kureng sedap la..
  2. Panaskan minyak masak..masukkan serai , pastu masukkan bahan y telah ditumbuk lumat, tumis dengan api y kecil....
  3. Bile da agak kekuningan (dlm 5min) masukan ayam
  4. Masukan segelas air..klu nk lebih kuah boleh lebihkan separuh gelas lagi & masukan asam keping..
  5. Tutup kuali tesebut..make sure api kecil...supaya ayam masak tp xhangus..
  6. Lebih kurang 10min kacau, masukkan sikit gule(kalu xnk pon ok) n tutup balik untuk lagi 5min.
  7. lepas 5min jangan tutup, kluakan asam keping..cube rase kalu dah ckup rase xyah tambah garam @ gule..klu xckup tambahla "ckup rase"..masukkan cili hijau masak lagi dlm 5min..
  8. Siap untuk dihidangkan bersama nasi panas..nyum nyum..sgt sedap..serius..
p/s: Ayam juga boleh di ganti dengan daging/tetel/kaki ayam..ikut suke..ikan xbole..nanti hancur..




Sebelom ditumbuk


selepas ditumbuk halus


Masa menumis                 


 Tadaaa...da siap untuk di ngap..



=) Thank you..



                     


No comments:

Post a Comment